door | mrt 13, 2024 | Leiderschap, Team coaching

Interpersoonlijke relaties op het werk

 

Vragen over persoonlijke ontwikkeling en de rol van werk daarin zijn intrigerend. Hoe kunnen we een leven vol voldoening leiden? Wat maakt ons bestaan zinvol en hoe draagt ons werk hieraan bij? Wat betekent het om succesvol te zijn? En hoe passen onze persoonlijke waarden binnen de organisatiecultuur waarin we opereren? De afgelopen 75 jaar heeft een opmerkelijke verschuiving plaatsgevonden in onze relatie tot werk, van collectivisme naar erkenning van het individu. Onze positie wordt steeds meer bepaald door onze expertise en unieke bijdrage aan teams, waarbij emotionele intelligentie, persoonlijk leiderschap en het vermogen om sterke relaties op te bouwen aan belang winnen. Deze verschuiving vereist een heel andere set vaardigheden dan voorheen.

Niet alleen veranderen onze competenties, ook onze verwachtingen en behoeften op de werkvloer evolueren. Werk speelt een cruciale rol in onze identiteitsvorming, naast ons sociale leven. Dit manifesteert zich in een zoektocht naar zingeving in de inhoud van ons werk, de organisaties waarvoor we werken, en de relaties met collega’s. Relatietherapeute Esther Perel onderzoekt in haar podcastserie “How’s Work” de rol van werkrelaties en hun invloed op ons welzijn. Haar inzichten zijn treffend: de kwaliteit van onze relaties bepaalt de kwaliteit van ons leven, zowel thuis als op het werk. Als we geen goede verstandhouding hebben met onze collega’s, wordt zelfs het meest boeiende werk ondraaglijk.

Interessant is dat we vaak onbewust zijn van onze interpersoonlijke behoeften en hoe vroegere ervaringen ons huidige functioneren op de werkvloer beïnvloeden. Dit omvat onze omgang met autoriteit, onze initiatieven binnen een team, onze samenwerkingsgerichtheid en concurrentiedrang. Onze werkhouding wordt beïnvloed door onze opvoeding, schooltijd, gemeenschap, cultuur en vooral onze gezinsachtergrond. Tegen de tijd dat we aan onze professionele carrière beginnen, dragen we een rugzak vol overtuigingen, culturele perspectieven, vroegere ervaringen en onze persoonlijkheid met ons mee.

Goede werkrelaties bevorderen betere prestaties, maar het bespreekbaar maken van interpersoonlijke behoeften in een professionele context vraagt om durf en tact. Hulp van een professionele teamcoach kan het team helpen om zich te openen, zorg te dragen voor de bedding en een veilige setting om te experimenteren met nieuw gedrag.

Wil je weten hoe The Type Collective jouw team hierbij kan ondersteunen, vraag dan een gratis kennismaking aan!