Ontdek hoe teamontwikkeling en leiderschap coaching met MBTI de samenwerking en prestaties van een IT-team transformeerde
“Ik was me ervan bewust dat ons team veel potentie had.” Toch was er iets waar ik de vinger niet helemaal op kon leggen. De samenwerking liep niet soepel. soms leek er qua teamdynamiek een spanning te hangen die ik niet kon plaatsen. Ik had als leider het gevoel dat ik groeimogelijkheden had, maar wist niet goed waar te beginnen. We hadden in het verleden aan teamontwikkeling gedaan, maar inmiddels was de samenstelling van het team veranderd. De nieuwste collega’s waren daar geen onderdeel van geweest. Zelf had ik behoefte aan een paar sessies leiderschap coaching.
Daarom besloot ik hulp in te schakelen van een teamcoach om de samenwerking en teamprestaties te verbeteren en mijn eigen leiderschapsvaardigheden onder de loep te nemen. Het bleek een goede beslissing te zijn.
We startten met een teamtraject van zes sessies over een jaar tijd, geleid door een teamcoach van The Type Collective. We begonnen met een MBTI-experience waarin we onze profielen vaststelden. Deze eerste stap legde de basis voor de rest van het teamtraject. Elk teamlid, inclusief ikzelf, vulde de MBTI-vragenlijst in. Daarna hadden we een sessie waarin we veel oefeningen deden en zo de onderlinge dynamieken in het team onderzochten.
Lees meer over het MBTI-instrument op de officiele website van The Myers-Briggs Company
Sessie 1: Inzicht in Persoonlijkheden en Teamdynamieken
Het was een eye-opener om te zien hoe onze individuele voorkeuren invloed hadden op onze samenwerking. Als ESTJ ben ik bijvoorbeeld geneigd om snel beslissingen te nemen en resultaatgericht te sturen. Terwijl sommige van mijn teamleden meer tijd nodig hebben om te reflecteren.
Door elkaars voorkeuren beter te begrijpen, verbeterde onze communicatie en samenwerking aanzienlijk. Na deze sessie stelden we een team manifest op met waarden, sfeerbeelden, voornemens en actiepunten om onze toekomstige samenwerking te versterken.
In de weken na deze sessie merkte ik dat de sfeer in het team veranderde. We kregen meer begrip voor elkaars werkwijzen en dat zorgde voor minder frustraties. Mijn persoonlijke leiderschapscoaching, vond elke maand plaats en haakte in op hetgeen er in de sessie naar boven was gekomen. Dit hielp me om beter te leren luisteren naar de behoeften van mijn teamleden en om dienend leiderschap te ontwikkelen. Dit was een enorme verandering voor mij! Ik realiseerde me dat mijn rol niet alleen was om richting te geven, maar ook om ruimte te creëren voor anderen om te groeien.
Sessie 2: De Diepte in met Teamontwikkeling
Tijdens de tweede sessie verdiepten we ons in teamdynamieken met behulp van het Lencioni- en Tuckman-model. We ontdekten dat ons team zich tussen de “forming” en “storming” fase bevond. Deze sessie was confronterend, maar ook enorm waardevol. Het vertrouwen moesten we nog verder opbouwen. Het team kreeg handvatten aangereikt om constructiever om te gaan met conflicten en spanningen. Onder andere door de verschillende stijlen in discussies letterlijk onder ogen te zien en te oefenen. Ikzelf leerde hoe ik deze gesprekken beter kon begeleiden door een veilige omgeving te creëren Zodat teamleden zich vrijer voelden om zich uit te spreken.
Sessie 3: Bouwen aan een Open Leerklimaat
De derde teamsessie focuste op het opbouwen van een open leerklimaat. En het versterken van psychologische veiligheid, conflicthantering en feedback geven en ontvangen. Dit was een kantelpunt in mijn leiderschap. Ik besefte dat mijn manier van feedback geven – vaak direct en to-the-point – soms intens overkwam. Zeker voor teamleden die een meer voorzichtige en waarden gedreven benadering prefereren.
Ik leerde met behulp van mijn coach mijn feedbackstijl aan te passen en meer ruimte voor vragen en reflectie te bieden. Hierdoor versterkte het vertrouwen binnen het team. Ik kreeg de feedback van een aantal teamleden dat zij zich meer gehoord en gewaardeerd voelden. Daarmee raakte ook het vertrouwen in elkaar en in mij als leider versterkt en dit bevestigde mijn eigen visie op mijn groei in mijn leiderschap.
Sessie 4: Intervisie en Praktische Coaching
De vierde sessie was een intervisie sessie waarin we knelpunten en valkuilen bespraken. Door de combinatie van team- en individuele coaching groeiden we als team in maturiteit. De coach bood praktische oplossingen voor dagelijkse uitdagingen. We leerden om op een constructieve manier feedback te geven en samenwerkingsgericht te denken.
Sessie 5: Besluitvorming en Vergaderen
Een ander belangrijk punt waar we als team tegenaan liepen, was besluitvorming. In de vijfde sessie hebben we onderzocht hoe onze MBTI-profielen ons beïnvloedden besluitvorming en hoe we vergaderden. Waar sommigen, zoals ik, snel tot actie wilden overgaan, hadden anderen behoefte aan meer overleg en reflectie. We deden een oefening die ‘de ZigZag’ heet, waarin de verschillen direct duidelijk werden. Deze sessie gaf ons waardevolle inzichten in hoe we als team tot betere beslissingen konden komen. We introduceerden nieuwe vergaderstructuren. Hierbij is er meer ruimte voor reflectie en discussie voordat beslissingen werden genomen. Ik merk dat in vergaderingen mensen nu meer betrokken zijn en dat we effectiever werken.
Sessie 6: Toekomstplan voor Samenwerking
De laatste sessie was gericht op de toekomst en visie op samenwerken. Samen met de coach creëerden we een plan voor het komende jaar. We stelden duidelijke doelen op op het gebied van samenwerking en teamontwikkeling vanuit de visie, missie en teamwaarden. We kwamen overeen dat we twee keer per jaar een teamsessie willen organiseren om te blijven werken aan onze dynamiek en samenwerking. Daarnaast blijf ik doorgaan met mijn maandelijkse leiderschapscoaching. Ik merk dat dit een positieve invloed heeft op mijn leiderschapsstijl, zelfbewustzijn en effectiviteit in communicatie.
Ik heb geleerd om meer coachend en dienend te leiden. Hierdoor voelen mijn teamleden zich meer gesteund en ontwikkelen hun eigen persoonlijk leiderschap en vakvolwassenheid. De psychologische veiligheid in het team heeft een flinke boost gekregen. De MBTI-profielen bleven gedurende het hele traject een belangrijk referentiepunt. Ik merkte dat we nu veel meer begrip hebben voor elkaars verschillen en hoe we die kunnen benutten om als team te groeien. Nu er binnenkort 2 nieuwe collega’s bijkomen, zorgen we dat zij ook hun profiel bespreken en leren aansluiten bij waar het team nu staat.
Resultaten en Conclusie Teamontwikkeling
Het resultaat van dit teamontwikkelingsprogramma overtrof mijn verwachtingen. De sfeer en samenwerking binnen het team verbeterden aanzienlijk, en teamleden voelden zich gehoord en gewaardeerd. De coaching had niet alleen een positieve impact op de samenwerking, maar versterkte ook de psychologische veiligheid en innovatiekracht van het team.
Voor mij persoonlijk was de transformatie als leider misschien wel het meest indrukwekkend. Ik heb geleerd hoe ik beter kan luisteren, mijn team meer autonomie kan geven en tegelijkertijd een veilige omgeving kan bieden waarin iedereen zich kan ontwikkelen.
Ik zou dit traject aan elk team aanraden dat te maken heeft met spanningen of samenwerking die beter kan. De coaching sessies waren een goede mix van theorie en praktijk en de persoonlijke aandacht zorgde ervoor dat iedereen zich betrokken voelde bij zijn of haar eigen ontwikkeling én die van het team. We hebben nu een stevige basis gelegd voor de toekomst, en ik kijk ernaar uit om twee keer per jaar samen met het team verder te werken aan onze groei en samenwerking.